Beeldblog

/Beeldblog
­
29okt, 2018

Moskee in aanbouw

Aan de Noorderkroon in Bilthoven verrijst het gloednieuwe Islamitisch Cultureel Centrum, een lang gekoesterde wens van de Vereniging Marokkaans Islamitische Gemeenschap. En uiteraard komen de toekomstige bezoekers regelmatig kijken hoe de bouw vordert.

29okt, 2018

Schapen op Texel

Onlangs was ik met collega-fotografen een lang weekend op Texel. Een fotoreisje van fotoschool Statief waar ik tegenwoordig lid ben van de werkgroep autonome fotografie. Schapen kunnen mij altijd bekoren, ook in zwartwit.

29sep, 2018

Stilleven

Een mooi, sfeervol stilleven voor een huis in een van de straten van het Veeartsenijterrein in Utrecht. De samensteller is duidelijk iemand met gevoel voor kleur.

29jul, 2018

Een regenboogpad

Het zebrapad dat voor de Bijenkorf aan de Lange Viestraat in het centrum van Utrecht ligt, ligt er sinds 2013 en is een initiatief van GroenLinks. De partij wilde toentertijd een statement plaatsen dat moest uitdragen dat iedereen van elke afkomst, huidskleur of seksuele voorkeur in Utrecht welkom is. De regenboogkleuren zijn hét symbool voor de LHBT-gemeenschap en passen daarom goed bij deze boodschap.

Zo’n gekleurde oversteekplaats wordt overigens ook wel eens ‘regenboogpad’ of ‘gaybrapad’ genoemd. Nóg een leuk weetje: het regenboogpad in Utrecht is het allereerste gekleurde pad in Nederland. Inmiddels hebben meer dan dertig andere steden in Nederland ook zo’n bontgekleurde oversteekplaats.

 

29apr, 2018

Chinees

Twee Chinese meiden die wel even wilden poseren toen ik op reis was in Nieuw-Zeeland. Ik ben alleen vergeten te vragen hoe ze aan de paraplu van Sisi kwamen.

29sep, 2017

Afgedankt fornuis

Nieuwe kozijnen maar een afgedankt fornuis. Een foto kan je nieuwsgierig maken naar het achterliggende verhaal. Voor mij geldt dat in ieder geval. Ook in Normandië waar je prachtig rustieke huizen tegenkomt.

16jun, 2017

Kunstfietsdagen in Houten

In het weekend van 24 en 25 juni vinden de Kunstfietsdagen in Houten plaats. Ik ben ook weer van de partij met nieuwe foto’s, onder meer een reeks die ik afgelopen februari in Cuba heb gemaakt. Op bijgaande foto is de fotograaf zichtbaar via het brillenglas. Een alternatieve selfie dus!

23apr, 2017

Fotogeniek Cuba

Maar liefst 8 kilometer lang is de Malecón, de brede boulevard evenwijdig aan de Straat van Florida in de Cubaanse hoofdstad Havana. De oldtimers snellen hier voorbij. Eindeloos opgelapt zijn ze allemaal. Ze vergiftigen de stad met hun diesel die vaak in jerrycans in de achterbak verborgen is. Als je een oldtimer bezit, ben je rijk in Cuba. De meeste chauffeurs zijn dan ook ingehuurd en kunnen er alleen maar van dromen een eigen auto te bezitten. Fotogeniek is Cuba, niet alleen in Havana. Het was een geweldige belevenis om drie weken op het eiland door te brengen.

12jan, 2017

Een leuke klus

Afgelopen week promoveerde mijn buurvrouw Sanne aan de Universiteit Utrecht. Op het laatste moment bedacht ze dat ze een fotograaf wilde inhuren. Gelukkig hoefde ze niet ver te zoeken en had ik tijd voor deze leuke klus. Het Academiegebouw in Utrecht en de prachtige Senaatszaal ken ik van mijn studietijd en eerdere promoties. Een reportage maar dan anders – leuk en uitdagend om te doen!

16dec, 2016

Project tussen hemel en aarde

‘Tussen hemel en aarde’ is een lopend project. Ik werk aan een groeiende verzameling beelden die sterk van elkaar kunnen verschillen. Zowel religieus als niet-religieus van aard. Het is heerlijk om vrijuit te kunnen fotograferen.

Ik herken mijn thema op veel plekken en momenten, vooral in mijn eigen omgeving. In en rond de stad Utrecht bijvoorbeeld, maar ik bezocht ook het eiland Schokland en Urk voor dit project. Mensen te paard, op een ladder of brug, passen prima binnen mijn thema. Ik ben benieuwd waar het me nog gaat brengen!

15dec, 2016

Aardappelboek

Voor dit project portretteerde mijn fotografiedocent Martin van Thiel 55 vegetarische aardappeleters terwijl ze in hun eigen huis een maaltijd bereidden. Natuurlijk moest er tekst bij de foto’s komen. Alle deelnemers beantwoordden twee vragen: hoe ze over de aardappel, ons nationaal volksvoedsel, denken. En wat het voor hen betekent vegetariër te zijn. Aan mij de taak om er interessante verhalen van te maken. Een leuk project, dat resulteerde in een fraai fotoboek. Ik kijk er met plezier op terug.

(Foto: Fred Oosterhuis)

5dec, 2016

AROUND 11

Als eindopdracht voor mijn 4-jarige pleiding tot vakfotograaf heb ik in november 2016 40 leerlingen geïnterviewd en geportretteerd. Dubbelportretten in woord en beeld dus. De kids kwamen uit Amsterdam en Bilthoven. Verschillen tussen de kinderen vielen me op, maar vooral ook de grote overeenkomsten.

29okt, 2016

Vliegenzwam

Een mooie vliegenzwam wilde ik graag voor mijn lens krijgen. Liefst met mooi licht erop, uiteraard. De herfst is daar het ideale seizoen voor, maar het weer moet meezitten. Dit exemplaar had ik al eerder op een wat sombere dag gezien. Ik ging er graag voor terug. En dan maar hopen dat-ie nog steeds even fotogeniek is. Dat was het geval. Een geluksmomentje dus voor de fotograaf.

20okt, 2016

Stillevens

Afgelopen najaar deed ik mee aan zes workshops in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Het onderwerp was stillevens à la de schilders uit de Gouden Eeuw. More is less is een principe dat ook van toepassing is op de stillevens die ik wil maken. Eén tip voor een mooi stilleven is dat je minder felle kleuren gebruikt, ik verlaagde de saturatie in Photoshop bij deze foto, omdat de pigmenten die de schilders uit de Gouden Eeuw gebruikten minder fel van kleur waren dan tegenwoordig mogelijk is.

15okt, 2016

Contrastverschillen

Met het menselijk oog kun je contrastverschillen waarnemen, bijvoorbeeld tussen een witte lucht en schaduwen bij een boom. Je camera kan echter maar beperkt omgaan met contrastverschillen.  Je kunt dit probleem ondervangen door verschillende foto’s te maken van een zelfde object en met lagen te werken in Photoshop of Photoshop Elements. Het helpt als je je camera op een statief zet, anders moet je je camera goed stil houden. Stel je camera zo in dat je drie foto’s achter elkaar kunt maken met drie belichtingen.

Voor deze foto gebruikte ik drie foto’s. Een basisfoto, een iets donkerdere foto waarop de lucht goed was en een foto waarop de voorkant van het huis goed was belicht. Daar viel namelijk de zon op. In een programma als Photoshop kun je deze lagen vrij makkelijk combineren tot een mooie foto. Dat kan door met laagmaskers te werken.

6okt, 2016

Productfoto’s voor kerstpakket

Een leuke klus bij Kooklust, een super leuke kookwinkel in De Bilt. In oktober fotografeerde ik kerstpakketten in een geïmproviseerde fotostudio in de winkel. En met succes. De bestellingen rezen de pan uit.

5okt, 2016

Thomashuis Maartensdijk

Tobias woont in het Thomashuis in Maartensdijk. Een bijzondere woonplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb er regelmatig gefotografeerd vanaf begin januari 2016 tot in de zomer van dat jaar. Ook ging ik mee bij allerlei activiteiten: naar het zwembad, de kapper, naar de Dom in Utrecht voor een expositie van een van de bewoners, en ook naar Funpop in Noord-Limburg.

15sep, 2016

Avondlicht

Normandië is een favoriete vakantiebestemming. Wat is het licht daar mooi, zeker tijdens het blauwe uurtje: de periode van een halfuur voor zonsopgang en een halfuur na zonsopgang. Idem rond zonsondergang. Afgelopen zomer heb ik vaak gefotografeerd rond zonsondergang. Dat leidde tot een nieuw project – foto’s rond het thema ‘Tussen hemel en aarde’ – waar ik na terugkomst in Nederland mee ben verder gegaan.

31aug, 2016

Familieportret

Een mooi, intiem familieportretje van Marjolein en haar dochtertje Martine. Geen flits, maar oostelijk licht door het raam.

11mei, 2016

Duo in beeld

Soms valt je blik erop: een duo in wonderlijke eendracht. Deze twee ijsjes etende toeschouwers heb ik gespot in Maastricht. Terwijl ik afdrukte, verscheen er een ander duo op de achtergrond. Een cadeautje!

24apr, 2016

Wereldburgers en wereldstad

De Erasmusbrug blijkt een fotogenieke plek tijdens een fotodag, georganiseerd door fotoschool Statief uit Utrecht. Van alle grote Nederlandse steden is Rotterdam het meest een wereldstad. Met wereldburgers!

17apr, 2016

Hoog en onzichtbaar

Doorgaans zijn ze niet te zien: de beelden boven op de St. Jan in Den Bosch die zozeer aan Jeroen Bosch doen denken. Onlangs bezocht ik de tentoonstelling die aan deze beroemde Bosschenaar is gewijd en uiteraard hoorde daar ook een bezichtiging van de beelden boven op de St. Jan bij. Een wonderlijke ervaring.

14apr, 2016

Portugees duo

Ik vond het net een schilderijtje, deze twee kinderen samen in de deur. De foto past goed in een reeks met de kleur geel als hoofdtoon; die kom je vaak tegen in Portugal. En het is ook een leuk duo voor weer een andere serie!

22nov, 2015

Rembrandt maar dan anders

Gisteren had ik een fotoshoot met regisseur en acteur Timon Blok. Hij had zijn baard een week laten staan voor deze fotosessie: een foto à la Rembrandt. Timon draagt een kostuum afkomstig van Gerritsen Theaterkostuums in Amsterdam. Een fijn adres als je even een kostuum uit een bepaalde periode nodig hebt.

10nov, 2015

Kerk in beeld

Een ogenschijnlijk eenvoudige foto: de St. Gertrudiskathedraal in Utrecht. Maar vergis je niet. Alle onderdelen zijn goed verlicht en dat is een topprestatie die je zelfs van de beste camera niet mag verwachten. De foto is samengesteld uit elf foto’s. Alleen al voor de ramen heb ik vier verschillende foto’s gebruikt. Zo is er een foto waarop de glasinloodramen, achterin de kerk, goed belicht zijn. Op die foto was de rest van de kerk heel donker. De basisfoto is de kerk in gewoon daglicht. Je ziet dat ik de fotoshoot heb gedaan op een dag dat er redelijk wat zonlicht kwam door de ramen aan de rechterkant. Vandaar het licht op de banken en op het middenpad. In Photoshop heb ik de elf foto’s samengevoegd tot ik één mooie foto overhield. Een karwei waar ik een paar uur bezig mee ben geweest.

27okt, 2015

Vrij naar Hendrik Kerstens

Hendrik Kerstens is een Amsterdamse fotograaf die zijn dochter Paula van jongs af aan heeft gefotografeerd. Wie kent niet ‘the Girl with the Bag’. Het is één van de foto’s waar hij beroemd mee is geworden. Voor deze foto heb ik me door Kerstens laten inspireren, alleen heb ik de plastic zak vervangen door een vergiet, afkomstig van de Ikea.

16sep, 2015

Man met karakter

Bij een zwart-witportret denk ik al snel aan de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren. Wauw, vooral zijn portretten van mannen zijn echt fantastisch. Dat wilde ik zelf ook wel eens proberen. Bijgaande foto van collega-fotograaf Fred Oosterhuis is een eerste poging tot een echt karakterportret  à la Vanfleteren.

20aug, 2015

Wie is het echte jongetje?

Ook een computer moet je wel eens opruimen. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam ik allerlei verrassingen tegen. (Ik ben best wel geordend, maar blijkbaar niet altijd). Neem nou deze foto die ik vorige jaar op Malta heb genomen. Het voelde alsof ik weer op vakantie was. Ik vind het dan leuk om mensen te fotograferen. Maar niet iedereen poseert even enthousiast als dit jongetje. Een cadeautje op een mooie dag!

22jul, 2015

Interview met de boswachter

Voor onderwijscommunity Jeelo schrijf ik onder meer lessen begrijpend lezen. Een vak dat o zo belangrijk is op school, maar waar veel leerlingen en leerkrachten een hekel aan hebben. Aan ons als auteurs de uitdaging om lessen te maken waar leerlingen wél enthousiast van worden en waardoor ze strategieën leren om beter met teksten om te gaan. Soms mag ik ook foto’s maken, bijvoorbeeld dit portret van boswachter Janneke Ordelmans van Staatsbosbeheer.

5jul, 2015

Passiespelen Tegelen

De Passiespelen in Tegelen zijn al 83 jaar een begrip. Nadat ik de première had bezocht, ging ik nog een keer terug om te fotograferen. Voor het eerst met twee camera’s om mijn nek. Mijn Canon EOS 5D Mark III met 24-70 2.8-lens voor de groothoekopnames. En mijn oudere Canon EOS 6D met 70-200 f2.8-objectief voor de beelden op afstand. Wat was ik blij dat ik die laatste camera heb gehouden. Met een cropfactor van 1.6 kun je ook op een groot toneel mooie foto’s schieten.

12jun, 2015

Fotoshoot bij Bea Blauwendraat

Niet iedereen voelt zich op z’n gemak voor de camera. Sommige mensen bevriezen voor de lens, ik ben er zelf een goed voorbeeld van. Dus besloot ik naar de gratis fotoshoot van meisjes-van-50+ te gaan van Bea Blauwendraat. Een gelauwerd portretfotograaf.
Wat ik die middag vooral heb geleerd? Dat je de tijd moet nemen om een model op z’n gemak te stellen. En dat het niet helpt als je aan het eind van de sessie zegt: ‘Hoe wil je zelf eigenlijk op de foto?’

7jun, 2015

D-Day in Normandië

De 71e herdenking van D-day in Normandië. In het plaatsje Vierville sur Mer stonden de vrouwen centraal die een bijzondere rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een serieuze zaak waar veel werk van wordt gemaakt, getuige de prachtige kostuums die tot in detail kloppen met de historische werkelijkheid.

29mei, 2015

Holocaust Denkmal in Berlijn

Een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn is het Holocaust-Denkmal, in 2005 geopend om Joodse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het veld met de golvende blokken beton roept volgens de Amerikaanse architect Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is zo symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Maar je kunt dus ook een dutje doen op een blok beton, om zo zelf tot een toeristische attractie te (ver)worden.

1mei, 2015

Tulpenroute Noordoostpolder

Een fotogenieke bestemming is de 100 kilometer lange tulpenroute in de Noordoostpolder. De dames op de foto zijn blij met hun gratis tulpen. Weten ze ook dat het de afdankertjes zijn? Zieke tulpen die seizoenwerkers uit het Oostblok wat eerder op de dag uit de grond getrokken hebben? Tulpen worden hier namelijk alleen maar gekweekt voor de bollen. Na het selectiewerk worden al die prachtige bloemen gemaaid en versnipperd. Zonde toch?

25apr, 2015

Weer de wei in

Ieder jaar is het een bijzonder moment: de koeien gaan voor het eerst de wei in. Ze snuiven de geur van het verse gras op en weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Ze huppelen en springen, gooien hun achterste poten de lucht in en spelen met elkaar. Leuk dat ik erbij mocht zijn op de boerderij van Gert-Jan en Irene Westeneng in Groenekan.

19apr, 2015

Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst

Het was heel bijzonder om de verhalen te beluisteren van Iraanse vluchtelingen die een leven hebben opgebouwd in Den Haag en een bijdrage leveren aan de stad. Een middag vol dialoog en verrassende Perzische zang en muziek. Op de foto zie je hoe de volgende spreker al staat te wachten. De openstaande deur liet ik terugkomen in een reeks foto’s voor fotoschool Statief. Het is een mooi symbool voor de verbinding tussen heden en verleden.

2apr, 2015

Zorgboerderij Nieuw-Toutenburg

Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk: een veilige, huiselijke en gezellige plek voor kwetsbare mensen. Een onderwerp dat mij aan het hart gaat als sociaal bewogen fotograaf.

9feb, 2015

Groenten in de hoofdrol

Zin in een heerlijke ratatouille? Dan zie je hier in één oogopslag de ingrediënten die je nodig hebt. Productfotografie is vooral leuk als je er een eigen invulling aan kunt geven. Voor mijn vrije werk fotografeerde ik de ingrediënten van diverse Franse gerechten. Van bovenaf, zoals hier te zien. Uiteraard een precisiewerkje dat veel voorbereiding vergt, maar leuk en uitdagend om te doen.

 

19jan, 2015

Het Lichtruim in Bilthoven

Een bedrijfsreportage is een interessante opdracht voor een schrijver/fotograaf. Vang het verhaal van een bedrijf in beelden. Ik koos voor de nieuwe bibliotheek in Het Lichtruim in Bilthoven. Een mooi gebouw met strakke lijnen. Gelukkig zijn er ruimte openingstijden. Ik ben er verschillende keren gaan fotograferen om precies die beelden te schieten die ik wilde maken.

 

15okt, 2014

University College in Utrecht

De stad Utrecht herbergt onbekende juweeltjes, bijvoorbeeld het University College op het terrein van de oude Kromhoutkazerne. Op een mooie zaterdagochtend dwaalde ik hier rond met mijn camera. Het was perfect weer voor een serie foto’s waar ik in Photoshop striptekeningen van heb gemaakt. Ik vond dit een vorm die past bij de jonge mensen die ik heb geportretteerd: studenten uit binnen- en buitenland die hier wonen en studeren.